Wednesday, March 6, 2019

Despre esec



Ce faci cand nu reusesti? Cum reusesti sa treci peste esec?
Acestea sunt intrebarile care nu mi-au dat pace saptamana acesata. 
Esecul indiferent din ce punct de vedere il privim (personal sau profesional) are acelasi efect asupra noastra. Nimanui nu ii face placere sa nu isi atinga obiectivele, sa o dea in bara. Insa ce este cel mai important, din punctul meu de vedere, este cum abordezi acest lucru.
Desi modul de abordare al esecului este foarte subiectiv, din articolele citite a observat ca esecul este privit din doua puncte de vedere:
⇪ pesimist
           optimist

Stilul pesimist presupune ca esecul sa fie sinonim cu dezamagirea. Dezamagirea ca am facut ceva prost si care nu mai poate fi remediat si din care nu poti scoate nimic bun. Acest stil duce chiar pana la ideea ca analizarea cauzei esecului duce catre alt esec. 

Stilul optimist este stilul care vede esecul ca o etapa in invatare si o cale catre succes. Am citit acum cateva luni un articol si mi-a placut foarte mult ideea transmisa, si anume:esecul trebui incurajat si sustinut, doar asa o afacere, un obiectiv poate creste frumos. Primul pas in invatare este esecul.
Insa de cele mai multe ori, abordarea esecului tine de cultura, extrapoland catre mediul business de cultura organizationala.

Cultura noastra, a romanilor, a accentuat teama de esec si acest lucru se poate observa din atitudinea generatilor trecute in reticenta de a incerca ceva nou, din amanarea unor decizii, de neasumarea lor.
Un studiu realizat de EY si Impact Hub in anul 2016 asupra a 301 de fondatori de afaceri de tip start up din Romania, arata ca doar 23% dintre antreprenorii de start up percep esecul ca un prilej de invatare pe cand 26% il vad doar ca un esec in cariera fara a vedea partea pozitiva a acestuia.
Acelasi studiu arata ca 68% dintre anterprenorii de strat up cred ca esecul in afaceri este penalizat de catre societatea romaneasca.

Si totusi, cum faci ca organizatia ta sa fie deschisa catre esec dar fara a duce acest lucru la extrem? fara a avea pierderi mari de productivitate astfel incat sa nu influentezi negativ partea financiara?
Din punctul meu de vedere, pentru ca organizatia sa creasca trebuie sa iti asumi si cateva riscuri. Unul dintre ele este permiterea si acceptarea esecului ca parte din dezvoltare. Dar atentie, al esecului moderat.
De cele mai multe ori esecul apare la persoanele neexperimentate, angajatii la inceput de drum, care sunt in etapa de invatare. Ce modalitate mai buna de a invata daca nu din greseli? Iar pentru a tine sub control ca aceste greseli sa nu degenereze, instrumentele cele mai la indemana pe care le avem sunt :

1. perioada de inductie si trainingul - pentru a isi desfasura activitatea orice angajat din organizatia ta, indiferent de numarul de ani de experieta din spate, are nevoie de inductie - de prioada in care se familiarizeaza cu organziatia ta, cu activitatea si specificul ei. Un rol important il au si trainingurile. Vrei ca personalul tau sa fie cel mai bun in domeniu, atunci trebuie sa investesti in el.

2. mentorii -  o persoana experimentata care sa supravegheze activitatea unui junior, care sa il lase sa greseasca, dar care in aceleasi timp sa ii arate partea pozitiva si modalitatea de a gasi solutia poate sa iti aduca doar beneficii din prisma faptului ca vei avea rezultatele dorite de la noii angajati si vei transmite know how-ul la urmatorii.

3. testele -  nu multe sunt companiile care au departament de testare. In functie de specificul activitatii tale acest lucru te poate ajuta sa vezi din faza incipienta ce faci prost si sa remediezi.

4. atitudinea fata de esec atat a managerilor cat si a intregii echipe. Nimanui nu ii place sa fie certat atunci cand greseste. De cele mai multe ori am vazut cum sanctiunea greselilor (atentie la gravitatea lor) a dus la frustrare, la noi greseli si la parasirea companiei de catre angajatii valorosi care au fost "persecutati"de reprosurile celorlalti. Dar am fost martora si la atitudini precum: Ai gresit acum, hai sa vedem de ce am ajuns la acest rezultat? ce masuri putem lua pentru a indrepta acest lucru si ce putem face ca sa nu se mai intample?, iar acest lucru a facut ca performanta echipei sa creasca.

Instrumente sunt multe si fiecare dintre noi le aplica in functie de profilul nostru, de natura activitatii noastre etc.

Personal, din greselile mele am reusit intotdeauna sa invat cate ceva nou, chiar si din greselile altora,

Daca asculti discursurile celor care au reusit in business ai sa afli ca fiecare a trecut printr-un esec si depasirea lui a facut parte din dezvoltarea lui.

Deci: Esecul este drumul catre succes!


No comments:

Post a Comment