Friday, February 22, 2019

Millennials vs Titani





Un subiect "la moda" in ultimul timp sunt Millennials si cum putem sa ne adaptam lor. Am fost in ultimul timp la multe conferinte, workshop-uri, debate-uri in care acestia erau principala tema, insa mi se pare ca cei din business au inceput sa ii neglijeze pe "Titanii" din organizatiile noastre.
  Dar cine sunt aceste doua generatii:          

  •  MILLENNIALS (Genetatia Y) - ü  persoanele care in prezent au varsta cuprinsa intre 18 si 34 ani (cei nascuti intre 1980 si 2000)
  • TITANI (Genetatia X) - ü  sunt cei nascuti intre 1965 si 1980, numiti si Echo Boomers sau Baby Boomers.

Despre Millennials sunt foarte multe studii pe piata care ne indruma in cum sa ne acomodam lor si cum sa ii atragem si sa ii motivam sa raman in companie. Dar ce faci cand in compania ta, proportia angajatilor este cam asa: 60% Titani - 40% Millennials?

Diferentele dintre cele doua generatii sunt semnificative in sensul ca cei din generatie Y s-au nascut cu acces la tehnologie, pe cand cei din Z au trebuit sa invete sa o foloseasca chiar de la generatia Y de cele mai multe ori.
Titanii sunt profesionalisti si pentru ei promovarea vine ca rasplata a anilor de munca si experienta in domeniu. Pe cand, pentru ocuparea unei pozitii de conducere, lipsa experientei nu este un impediment in crezul Millennialilor.
Pentru generatia Y nu prea exista notiune de autoritate, pentru acestia seful este considerat prieten si raportul dintre acestia nu este unul "scortos". Pe cand pentru generatia X, seful ierarhic este simbolul autoritatii.
Generatia X tinde sa fie individualista, iar pentru a munci in echipa eficient, aceasta trebuie sa fie formata dintr-un numar redus de membri, pe cand cei din generatia Y lucreaza foarte bine in echipe mari si apeleaza des la tehnologie pentru a isi face munca mai usoara.
In acelasi timp. generatia X este loiala; isi va schimba foarte greu locul de munca. Despre Millennials este cu totul o alta poveste: oricand poti sa il pierzi daca nu simte ca poate promova sau ca nu se poate dezvolta in companie.

Motivatiile celor din generatia Y sunt: cariera, dezvoltarea personala, timpul liber. Pentru generatia X factorii motivationali sunt: securitatea jobu-ului, respectarea autoritatii si partea financiara. 

Si cum faci sa lucreze impreuna? Si mai ales cum faci ca cei din generatia X sa imparta cunostintele lor celor din generatia Y si acestia din urma sa le puna in practica imbunatatindu-le? - Apelezi la motivatiile lor. 
Poti apela la un program de mentoring (chiar cu implicatii financiare pentru mentor), dar ai grija sa nu le dai impresia ca vor fi inlocuiti, pentru ca nu uita: pentru cei din generatia X este foarte importanta siguranta locului de munca. De asemenea, nu uita sa le recunosti meritele pentru ca pentru generatia Y acest lucru este foarte important, iar pentru generatia X care si-au creat proprii leaderi de-a lungul timpului va fi momentul in care vor simti ca toata experienta sa a dat roade.

Un alt element important este feedback-ul: millennials au nevoie de feedback imediat, pe cand cei din generatia X reactioneaza la un feedback structurat si formal care sa se bazeze in special pe partea profesionala si mai putin personala. 
Nu uita ca cei din generatia X au nevoie de structura; cand incepi un proiect cu ei este util sa le dai toate informatiile in prealabil pentru a sti care este scopul lui si chiar ai optiunea sa il imbunatatesti din aportul acesteia. 
Am primit foarte multe idei bune de la acestia. Daca ii implici de la inceput in proiect si nu le impui, atat titanii cat si millennials vor fi receptivi, vor veni cu imbunatatiri si se vor implica mai mult in desfasurarea acestuia.
Dar nu exista o procedura care sa ne invete cum sa procedam corect cu cele doua generatii, ce conteaza este sa fii sigur ca ai inteles profilul fiecarui membru al echipei tale si astfel vei gasi strategiile potrivite pentru a avea succes.

No comments:

Post a Comment